No Flash
Esteu aquí: Inici Notícies El CAEM descobreix al PCiTAL un Rembrandt Peale (1778-1860) inèdit
Accions del document

El CAEM descobreix al PCiTAL un Rembrandt Peale (1778-1860) inèdit

18/06/2021

Es tracta d'un dels millors pintors estatunidencs de segle XIX i millor valorats, fet que remarca el valor excepcional d'aquesta peça a Espanya.

El CAEM ha estat els últims mesos estudiant una obra de l’artista estatunidenc Rembrandt Peale (1778 - 1860) (fill del també pintor Charles Willson Peale), procedent d'una col·lecció espanyola. Es tracta d’un Retrat masculí a la moda neoclàssica, una pintura a l'oli sobre llenç de 72’9 x 59’8 cm (sense marc), realitzat al primer terç del segle XIX, probablement, durant l'època que el pintor va visitar Anglaterra, ja que en el seu revers hi ha tota una sèrie d'al·lusions d’estampats, els quals fan referència a la seva confecció anglesa, doncs les teles de lli es marcaven amb el segell de la corona i el del seu proveïdor, així com amb una sèrie de caràcters alfanumèrics. Tanmateix el seu estil, més refinat, respecte a altres obres de Peale, i la indumentària del personatge, el situen en aquest moment, en el punt àlgid de la seva producció artística.

Al llarg de la seva carrera Peale va produir un gran nombre d'obres, sobretot retrats com l’estudiat, dels que destaquen per la importància dels personatges plasmats, aquells en què va pintar als presidents George Washington i Thomas Jefferson; tanmateix, es consideren com els seus millors treballs aquells que Peale va realitzar entre les dècades de 1810 i 1830, per la seva capacitat d'atrapar l'essència dels retratats, fins i tot d'aquells amb caràcters forts. Durant aquestes tres dècades el seu estil naturalista i classicista es va sintetitzar seguint els models tant anglesos com estatunidencs, tenint a vegades certa preferència per una escola respecte a l'altra, sense que desaparegués mai del tot la influència del gran Jacques-Louis David.

 Durant aquests mesos d’intens estudi, els investigadors del centre han comptat amb les opinions epistolars dels experts dels Estats Units i Regne Unit: Ellen G. Miles (conservadora emèrita de la Smithsonian National Portrait Gallery, EUA), Jacob Simon (investigador de National Portrait Gallery, Londres), Carol E. Soltis (conservadora associada de projectes del Philadelphia Museum of Art), Patricia H. Svoboda coordinadora d'investigació, Smithsonian National Portrait Gallery) i Linda A. Thrift (conservadora emèrita del Catàleg de Retrats Americans, Smithsonian National Portrait Gallery).

Sense dubte, la fina execució i la gran qualitat d'aquest retrat, com la plasticitat de les seves carnacions o la prestesa dels blancs ens indiquen que ens trobem davant la producció d'un gran pintor.

Queda clar que la pau i el bon clima de treball que el Parc Científic de Lleida proporciona als investigadors del CAEM contribueix a estudiar pintura inèdita com cal. De manera rigorosa, col·legiada, creuant mirades i amb un esperit crític que aguditza la percepció visiva i interpretativa de les obres d’art inédites.

 

Font: NdP CAEM

  • Twitter
Accions del document
Institut de Reserca Biomèdica Arborètum - Jardí botànic de Lleida


Parc de Gardeny, Edifici CeDiCo
1a. planta, Lleida - 25071
9732722922 973 272 922
parc@pcital.es parc@pcital.es
Accessibilitat
Visualitzadors i programes
Ajuda'ns a millorar
Avís legal